Norrbotten del 1

Jag har hittat en oerhört spännande läsning som jag tänkte delge er, men den är lång och därför kommer jag att dela upp den. Texten är skriven runt 1992 och författare till den är Bo Malmberg, fd professor i geografi. Miljöminister och futurolog.

Det han har skrivit ställer allt på sin fråga om hur norrbotten koloniserades, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Bo Malmberg
Om kronotorpare och annat folk

Myten om kolonisterna

Medan de nuvarande Mälarlandskapen låg under vatten, byggde urbefolkningen i Norrland boplats efter boplats. Det var för niotusen år sedan som det dåvarande norrländska landområdet befolkades av fångstfolk från den skandinaviska atlantkusten, enligt arkeologernas upptäckter. Denna långvariga invandring till Norrland skedde alltså från väster..

Några tusen år senare dök de första skären upp i den stora havsvik som så småningom krympte ihop till sjön Mälaren. Det landhöjda området som sedan cirka åttahundra år är känt under namnet Uppland är alltså vårt yngsta landskap. En allmänt förekommande bild av Norrland är att  "denna stora del av vårt land har befolkats."koloniserats", från söder till norr, företrädesvis från Mälardalen enligt något slags E4 tänkande".
Denna vanföreställning torde bero på centralmaktens och skolans ointresse för allt land norr om Dalälven. Ett mycket talande bevis på okunskap och bristande respekt för norrlandslänen är myten om att denna "kolonisation" försegick så sent som under vår egen tid.

1. Hur kan man kolonisera en landsändasom varit befolkad i niotusen år och inlemmats som skatteområde av    centralmakten i Mälardalen för sjuhundra till tusen år sedan?

2. Hur kan man tala om kolonister i norrlandslänen på 1900-talet? - Sverige var sedan länge en industrination!

3. Varför kallas de egnahemssträvanden som fanns hos arbetare och obemedlade norr om Dalälven för kolonisation?    - drömmen om ett eget hem var lika stor bland mark- och medellösa, vare sig de bodde norr eller söder om Dalälven.


Skogen blev värdefull

I mitten av 1800-talet industrialiserades Norrland. 1849 byggdes som bekant den första ångsågen vid Sundsvall - mitt i Sverige. Skogen hade fått värde och centralmakten var inte längre intresserad av nyodling. De norrländska naturtillgångarna representerade stora värden. Dessa skulle försvaras! En fästning sprängdes därför in i ett högt berg i Boden inte långt från Luleå med dess malmhamn och sågverk.

Då Bodens fästning var färdigbyggd uppläts ett mindre skogsområde för "kolonisation", knappt två mil från fästningsorten. Denna bygd, som heter Alträsl, skulle "koloniseras" av mark- och medellösa som kallades kolonister enligt ett riksdagsbeslut från 1909. Resultatet blev en obetydlig torpbebyggelse. Av denna återstår bara husgrunder. För några år sedan upptäcktes en förhistorisk boplats i Alträsk. Där hade folk bott för sjutusen år sedan.

Detta är paradoxalt. I början av detta århundrade betraktades sedan länge befolkade och redan industrialiserade bygder vid norrlandskusten som lämpliga för "kolonisation". Exemplet vittnar om centralmaktens syn på Norrland, ett tänkande som inte förändrat sig sedan 1300-talet. Då blev särskilt övre Norrland intressesfär för stormän i Mälardalen. Dessa representanter för rådsaristokratin var säkerligen mer intresserade av inkomsterna från laxfiske och sälfångst än av att kolonisera Norrbotten med folk från Uppland.


Kommentarer
Postat av: Nalle

Sån här läsning är mycket intressant, ser fram emot nästa inlägg.

Kram Nalle

2008-09-23 @ 12:17:00
URL: http://nallesfoto.blogg.se/
Postat av: Znogge

Intressant! Här blir man allmänbildad också. Jag följer...

2008-09-23 @ 14:48:43
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: IKA

Nalle:

Norrboten ligger mig varmt om hjärtat och all information är spännande när det gäller kolonisationen av denna del. Norrbotten är betydligt äldre än vad man blivit inlärd i skolan

Natti kram

2008-09-23 @ 23:22:50
URL: http://ikatankar.blogg.se/
Postat av: IKA

Znogge:

Vad kul att du tyckte det var intressant, det är inte så mycket folk vet om de norra delarna. Du är välkommen att följa med



Natti kram

2008-09-23 @ 23:26:11
URL: http://ikatankar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0